Ενδοσκοπική Κάψουλα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Εξέταση λεπτού εντέρου με χρήση ενδοσκοπικής κάψουλας

Η ενδοσκοπική κάψουλα χρησιμοποιείται πλέον στα μεγαλύτερα ενδοσκοπικά γαστρεντερολογικά κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης. Η κάψουλα είναι πολύ μικρή. Μοιάζει με μία πολύχρωμη κάψουλα αντιβίωσης. Στο εσωτερικό της περιέχει μία μικρή έγχρωμη κάμερα (ενδοσκόπιο), τέσσερις λυχνίες φωτισμού, δύο μπαταρίες και μία εσωτερική κεραία-αναμεταδότη, που μεταφέρει τις εικόνες σε έναν καταγραφέα τοποθετημένο στη ζώνη. Η κάμερα λαμβάνει και μεταδίδει δύο εικόνες το δευτερόλεπτο. Σε κάθε εξέταση καταγράφονται περίπου 55.000-60.000 εικόνες.

Η καταγραφή διαρκεί περίπου οκτώ ώρες. Οι εικόνες αυτές υποβάλλονται σε επεξεργασία από ένα ειδικό πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων, που τις μετατρέπει σε βίντεο. «Θα πρέπει να μην έχεις φάει και να μην έχεις πιει τίποτε για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν από την εξέταση. Η κάψουλα είναι μίας χρήσης. Ο κάθε ασθενής χρησιμοποιεί τη δική του, που αποβάλλεται από τα κόπρανα μετά από μία έως δύο μέρες .

Μετά τη λήψη της μπορείς να φύγεις από το νοσοκομείο και να εργαστείς κανονικά στο γραφείο σου ή να πας σπίτι σου. Δύο ώρες αφού καταπιείς την κάψουλα μπορείς να πιεις υγρά και τέσσερις ώρες μετά μπορείς να φας. Μετά από οκτώ ώρες πρέπει να γυρίσεις στο νοσοκομείο ή στο εξωτερικό ιατρείο και να επιστρέψεις το σύστημα καταγραφής.

Η μελέτη των δεδομένων κρατάει περίπου δύο ώρες. Η κάψουλα καταπίνεται εύκολα με μισό ποτήρι νερό. Περνάει γρήγορα στον οισοφάγο. Φαίνεται ότι με το πέρασμα του χρόνου, η ενδοσκοπική κάψουλα θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διερεύνηση και τη διάγνωση των παθήσεων του λεπτού εντέρου. Το λεπτό έντερο παλαιότερα ελεγχόταν δύσκολα, λόγω του μεγάλου μήκους του (κοντά έξι μέτρα) και των πολλών καμπών του. Ηδη έχει τεκμηριωθεί η υπεροχή της κάψουλας σε σχέση με άλλες μεθόδους ελέγχου, όπως οι ακτινογραφίες σε ασθενείς που παρουσιάζουν αδιευκρίνιστες σιδηροπενικές αναιμίες ή αιμορραγίες του πεπτικού σωλήνα από διάφορες αιτίες.