Γαστροσκόπηση

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η καλύτερη εξέταση για το στοµάχι

Είτε νιώθετε ήπιες και περιστασιακές ενοχλήσεις που κάποιες φορές επιμένουν, είτε το στομάχι σάς ενοχλεί ξαφνικά και έντονα είτε εμφανίζετε «θορυβώδη» συμπτώματα (π.χ. απώλεια βάρους, ανορεξία, αναιμία κ.ά.) που «υποψιάζουν» τους γιατρούς, η γαστροσκόπηση είναι η πλέον ενδεδειγμένη εξέταση. Αν έχετε την οποια­δήποτε απορία για το πώς ακριβώς γίνεται, σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται και τι διερευνά, διαβάστε όσα ακολουθούν.

Όταν το στομάχι ενοχλεί από καιρό σε καιρό…

Μια πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων έχουν περιστασιακές και ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι, που χαρακτηρίζονται ως δυσπεψία ή καούρες. Συνήθως, αυτού του είδους οι ενοχλήσεις στο στομάχι μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αποφυγή των φαγητών και ποτών που εντείνουν το πρόβλημα, καθώς και με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων. Τα τρόφιμα, τα ποτά και οι συνήθειες που μπορεί να δώσουν το «έναυσμα» ώστε να ξεκινήσουν οι ενοχλήσεις στο στομάχι είναι ο καφές, το κάπνισμα, το ­αλκοόλ, τα μπαχαρικά, το βαρύ φαγητό (τσιγα­ριστά, πικάντικα, λιπαρά, τηγα­νητά, καυτερά κλπ.), αλλά και η ψυχο­λογική πίεση. Τα αντιόξινα είναι φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αυτών, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά αν δεν έχει αποκλειστεί με τη βοήθεια εξετάσεων το ενδεχόμενο η κατάσταση του στομάχου να είναι σοβαρότερη ή να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη χολή. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, με τα αντιόξινα φάρμακα αντιμετωπίζονται μόνο τα συμπτώματα, ενώ τα αίτια του προβλήματος παραμένουν.

Πότε χρειάζεται εξέταση

Ένας άνθρωπος που έχει περιστασιακές και ήπιες ενοχλήσεις στο στομάχι επειδή υπάρχει κάποιος σαφής λόγος (π.χ. μια μέρα κάπνισε πολύ, έφαγε κάποιο βαρύ φαγητό), δεν ­είναι ανάγκη να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις για να διερευνηθεί η κατάσταση του στομάχου του. Αντίθετα, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο, η κλινική εξέταση και η γαστροσκόπηση όταν:

● Τα ενοχλήματα προκύπτουν ξαφνικά (χωρίς να συνδέονται με τη λήψη φαγητού κλπ.).

● Υποχωρούν με τη λήψη φαγητού (σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρχει ένα έλκος).

● Είναι πολύ έντονα.

● Ο ασθενής νιώθει ανορεξία που συνδυάζεται και με απώλεια βάρους.

● Ο εξεταζόμενος έχει δυσκολία στην κατάποση.

● Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι υπάρχει αναιμία αδιευκρίνιστης αιτίας ή/και χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Β12.