Κονδυλωμάτα πρωκτού

Κονδυλώματα πρωκτού πολύ συχνά εντοπίζονται μέσα στον πρωκτό όπως και στο περιπρωκτικό δέρμα. Αυτά είναι μία εκδήλωση του ιού HPV.Η μόλυνση με τον ιό HPV συνήθως γίνεται κατά την επαφή, στον πρωκτό όμως κονδυλώματα μπορούν να εμφανισθούν χωρίς πρωκτική επαφή. Η μόλυνση μπορεί να γίνει με τα δάκτυλα, π.χ. κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Παράγοντες που μετατρέπουν ή εξασθενούν το ανοσοποιητικό (μόλυνση με τον ιό HIV, ανοσοκαταστολή, χορήγηση κορτιζόνης ή επάλειψη στην περιοχή του πρωκτού με κρέμες κορτιζόνης) προδιαθέτουν στην εκδήλωση κονδυλωμάτων.

Τα κονδυλώματα στην περιοχή του πρωκτού συνήθως έχουν τη μορφή οζιδίου (σαν σπυράκια ή μικρά κουνουπίδια). Χρώσεις με ειδικά υγρά βοηθούν στην σωστή διάγνωση. Τα κονδυλώματα μπορούν να πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Πάντοτε πρέπει να γίνεται έλεγχος στο εσωτερικό του αυλού του πρωκτού με πρωκτοσκόπηση γιατί συχνά εντοπίζονται στην περιοχή αυτή. Επίσης πρέπει να γίνει έλεγχος και για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως ο ιός HIV και οι ιοί της ηπατίτιδας Β και C.

Τα κονδυλώματα είναι μόνο μία εκδήλωση του ιού HPV στην περιοχή του πρωκτού. Άλλη εκδήλωση του ιού HPV στον πρωκτό είναι η δυσπλασία στην περιοχή του πρωκτού και προκαλείται συνήθως από τους υπότυπους 16,18,33,35. Η δυσπλασία μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του καρκίνου του πρωκτού, η συχνότητα του οποίου αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η δυσπλασία μπορεί να διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια με την κυτταρολογική εξέταση του πρωκτού (Test Παπανικολάου). Πρόσφατες ερευνες έχουν καθορίσει τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Oμαδες υψηλού κινδύνου για δυσπλασία πρωκτού (πρέπει να ελέγχονται με κυτταρολογική)

  • Πολλοί (πανω από 15) ερωτικοί σύντροφοι
  • Σεξουαλική επαφή στον πρωκτό
  • Κάπνισμα
  • Δυσπλαστικές αλλοιώσεις τραχήλου μήτρας
  • Κονδυλώματα στην περιοχή του πρωκτού
  • Ανοσοκαταστολή (χρήση κορτιζόνης, μεταμόσχευση, φάρμακα)
  • Μόλυνση με τον ιό HIV

Εάν το test Παπανικολάου ή η βιοψία δείξει προκαρκινικά ευρήματα (δυσπλαστικά κύτταρα ή ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού -AIN), τότε ο πρωκτός πρέπει να διερευνηθεί λεπτομερώς με την πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (high resolution anoscopy).

Θεραπεία με Laser Argon Plasma

H κατάλληλη αντιμετώπιση για τα εκτεταμένης μορφής  κονδυλώματα πρωκτού , περιλαμβάνει κρυοθεραπεία, χειρουργική εκτομή, ηλεκτροχειρουργική θεραπεία με  CO2 και θεραπεία με Argon Plasma Laser.

Η θεραπεία γίνεται σε εξωτερική βάση, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία και οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ”άβολα”  λίγες ημέρες μόνον μετά τη θεραπεία. Μπορεί επίσης, να χρειαστεί να πάρουν αναλγητικά φάρμακα, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο από το θεράποντα ιατρό τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κονδυλώματα μετά τη θεραπεία μπορεί να εμφανιστούν ξανά στην ίδια ή σε παράπλευρη περιοχή και μάλιστα επανειλημμένα, δεδομένου ότι ο ιός που προκαλεί τα κονδυλώματα, συχνά επιμένει σε μια λανθάνουσα κατάσταση στους ιστούς του σώματος.

Το πότε και εάν θα συμβεί κάτι τέτοιο, δεν είναι απόλυτα προβλέψιμο. Συνήθως εμφανίζονται ξανά μετά από μερικούς μήνες, οπότε θα πρέπει να επαναληφθεί και η θεραπεία.

Στα πλαίσια της πρόληψης και καθώς δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία γι’αυτή τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη κυρίως ασθένεια, θα πρέπει να λαμβάνονται προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής, γενικότερα κι ακόμη περισσότερο όταν αφορά άτομα που έχουν γνωστό ιστορικό.

Για προληπτικούς λόγους επίσης, οι ερωτικοί σύντροφοι ασθενών με την πάθηση αυτή, θα πρέπει να ελεγχθούν από ειδικό ιατρό, ακόμη και αν δεν έχουν οι ίδιοι εμφανή κλινικά συμπτώματα.