Συνήθεις Ενοχλήσεις 1

Σχεδόν όλοι μερικές φορές βιώνουν σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο έντερό του.

Συχνά, δύο ή περισσότερα σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται ταυτόχρονα, καθιστώντας δύσκολο να περιγραφεί ακριβώς ποιο είναι το σύμπτωμα.

 Όταν παραπονιέστε για «δυσπεψία», για παράδειγμα, μπορεί στην πραγματικότητα να αναφέρεστε σε μια σειρά σημείων και συμπτωμάτων, όπως φούσκωμα, ρέψιμο, ναυτία και ήπιος πόνος.

Συχνά, τα πεπτικά προβλήματα είναι προσωρινά. Και μερικές φορές, προκαλούνται από πράγματα που τρώμε ή κακές καθημερινές συνήθειες:

  • • Τρώγοντας πικάντικα τρόφιμα ή λιπαρά τρόφιμα 
  • • Τρώγοντας  μεγάλες ποσότητες
  • • Τρώγοντας βιαστικά
  • • Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ
  • • Κάπνισμα καπνού

    Βιώνοντας άγχος

Η δυσφορία που μπορεί να προκύψει από οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές ποικίλλει – μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται πολύ, ενώ άλλοι βιώνουν μόνο μικρούς ερεθισμούς. Συχνά, τα σημεία και τα συμπτώματα αρχίζουν να μειώνονται σύντομα μετά τη διακοπή της συμπεριφοράς που τα προκαλεί και σταδιακά εξαφανίζονται.

Όταν τα πεπτικά  συμπτώματα γίνονται γρήγορα σοβαρά και εξουθενωτικά , επιμένουν ή επιδεινώνονται σε ημέρες ή εβδομάδες έχετε περισσότερους λόγους να ανησυχείτε. 

Μην ξεχνάτε ότι μερικές φορές αυτό που νομίζετε ότι είναι πεπτικό πρόβλημα θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι κάτι άλλο, όπως μια καρδιακή ή πνευμονική πάθηση. Για παράδειγμα, ένα από τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής είναι η δυσπεψία. Εάν έχετε σοβαρή ή επίμονη δυσπεψία, ειδικά εάν εμφανίζεται γρήγορα ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, μην καθυστερείτε να δείτε έναν γιατρό.

ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΑ

Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αναζητούν ιατρική βοήθεια περιλαμβάνουν:

        Δυσκολία στην κατάποση

Πόνος στο στήθος και καούρα   Δυσπεψία

  Ναυτία και έμετος

 Κοιλιακό άλγος

Ρέψιμο, φούσκωμα και εντερικά αέρια

   Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

       Αιμορραγία

       Απώλεια βάρους

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν την κατάποση δεδομένη. Παίρνουν μια μπουκιά φαγητό, μασούν, καταπίνουν και δεν το ξανασκέφτονται. Για άλλους, η κατάποση μπορεί να είναι ένα καθημερινό πρόβλημα.

Εάν έχετε την αίσθηση όταν καταπίνετε ότι τα τρόφιμα κολλάνε στο λαιμό ή το στήθος σας, μπορεί να έχετε δυσφαγία. 

Η δυσφαγία μπορεί να εμφανιστεί σε δύο θέσεις στο ανώτερο πεπτικό σας σύστημα – τον φάρυγγα και τον οισοφάγο.

Φάρυγγας

Ο φάρυγγας βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού και οδηγεί στον οισοφάγο. Εάν έχετε φαρυγγική δυσφαγία, έχετε πρόβλημα να μετακινήσετε τα τρόφιμα από το στόμα και το λαιμό σας στον ανώτερο οισοφάγο σας. Το πρόβλημα συχνά, αλλά όχι πάντα, προέρχεται από εξασθενημένους μύες του λαιμού λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ή νευρομυϊκής διαταραχής, όπως η μυϊκή δυστροφία ή η νόσος του Parkinson.

Μερικές φορές, η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να προέρχεται από αυτό που ονομάζεται εκκόλπωμα του Zenker. Σε αυτή την κατάσταση, σχηματίζεται ένας μικρός σάκος στο πάνω μέρος του οισοφάγου, όπου συλλέγονται σωματίδια τροφής και μπορούν να εμποδίσουν την κατάποση.

Άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  Πνιγμός ή βήχας κατά την κατάποση

  Αναγωγικό υγρό (ή μερικές φορές τροφή) μέσω της μύτης  Κακή αναπνοή, βήχας

 Απώλεια βάρους 

Οισοφάγος

Η οισοφαγική δυσφαγία αναφέρεται στην αίσθηση της τροφής που κολλάει.

Αυτή η μορφή είναι πιο συχνή από τη φαρυγγική δυσφαγία και συχνά συνοδεύεται από πίεση ή πόνο στο στήθος σας. Άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Επώδυνη κατάποση

Πονόλαιμος

Επίμονος βήχας 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη δυσφαγία του οισοφάγου. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι η στένωση του κατώτερου οισοφάγου λόγω του σχηματισμού ουλώδους ιστού. Ουλώδης ιστός μπορεί να αναπτυχθεί όταν το οξύ του στομάχου  φλεγμαίνει τους ιστούς του οισοφάγου. Άλλες καταστάσεις όπως μια ιογενής ή μυκητιασική λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή του οισοφάγου.

Μια αλλεργική κατάσταση του οισοφάγου που ονομάζεται ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην κατάποση, ειδικά σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Σε αυτή την κατάσταση, τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται ηωσινόφιλα συσσωρεύονται στον οισοφάγο. Η συσσώρευση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, και δυσκολία στην κατάποση.

Πρόσθετες αιτίες δυσφαγίας περιλαμβάνουν εγκαύματα ακτινοβολίας από τη θεραπεία του καρκίνου και μια λεπτή περιοχή στένωσης στον κατώτερο οισοφάγο. Με την ηλικία, οι μύες του οισοφάγου που ωθούν τα τρόφιμα στο στομάχι σας μπορούν να εξασθενίσουν, καθιστώντας πιο δύσκολη την κατάποση.

Ασθένειες όπως η αχαλασία ή το σκληρόδερμα μπορούν να βλάψουν τα οισοφαγικά νεύρα ή τους μυς, προκαλώντας δυσκολίες στην κατάποση. Σπάνια, όγκοι (μη καρκινικοί ή καρκινικοί) μπορεί να προκαλέσουν δυσφαγία.

Η δυσκολία στην κατάποση που εμφανίζεται μόνο περιστασιακά συχνά δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και μπορεί απλώς να προέρχεται από το ότι δεν μασάτε το φαγητό σας αρκετά καλά ή τρώτε πολύ γρήγορα. Αλλά εάν τα επεισόδια είναι συχνά ή τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

ΠΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΚΑΙ ΚΑΟΥΡΑ

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους: προειδοποίηση καρδιακής προσβολής, έλλειψη οξυγόνου στον καρδιακό μυ (στηθάγχη), πνευμονική πάθηση ή μυοσκελετικό πρόβλημα.

Πολλές φορές, όμως, ο πόνος στο στήθος δεν σχετίζεται με την καρδιά ή τους πνεύμονες. Αντίθετα, προέρχεται από ένα πεπτικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, πόνος

που σχετίζεται με φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να εξαπλωθεί στο στήθος σας. Η πιο κοινή πηγή πόνου στο στήθος που σχετίζεται με το πεπτικό είναι η καούρα.

Η καούρα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται συνήθως για να περιγράψει μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας που μπορεί να ξεκινήσει στην άνω κοιλιακή χώρα σας και να ακτινοβολεί μέχρι το λαιμό σας. Η καούρα δεν είναι ασθένεια. Αντίθετα, είναι ένα σύμπτωμα. Μερικές φορές, ειδικά όταν είστε ξαπλωμένοι, η καούρα μπορεί να σχετίζεται με μια ξινή γεύση στο στόμα σας που προέρχεται από το οξύ του στομάχου.

Κανονικά, το οξύ του στομάχου παραμένει στο στομάχι σας και  διατηρείται εκεί από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτός ο δακτύλιος μυών λειτουργεί ως βαλβίδα, ανοίγοντας μόνο όταν καταπίνετε, ρεύεστε ή κάνετε εμετό. Αλλά μερικές φορές η βαλβίδα χαλαρώνει ή εξασθενεί, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να παλινδρομήσουν  στον οισοφάγο σας, προκαλώντας μια αίσθηση καψίματος.

Μεταξύ των ενηλίκων, περιστασιακές περιόδους καούρας μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Το υπερβολικό βάρος, η υπερκατανάλωση τροφής ή το ξάπλωμα πολύ σύντομα μετά από ένα γεύμα ασκεί πίεση στη βαλβίδα του σφιγκτήρα, προκαλώντας το να ανοίξει ελαφρώς και το οξύ του στομάχου να ρέει στον οισοφάγο. Πάρα πολύ αλκοόλ ή καφεΐνη, καθώς και ορισμένα τρόφιμα, μπορούν επίσης να χαλαρώσουν τον σφιγκτήρα ή να αυξήσουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι.

Εάν έχετε καούρα αρκετές φορές την εβδομάδα ή πρέπει να παίρνετε συχνά αντιόξινα, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Η καούρα σας μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν η καούρα σας φαίνεται να χειροτερεύει ή είναι διαφορετική από το φυσιολογικό – ειδικά αν συνοδεύεται από ακτινοβολούμενο πόνο στο  χέριζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αντί για καούρα, ο πόνος σας μπορεί να είναι η προειδοποίηση καρδιακής προσβολής.

ΔΥΣΠΕΨΙΑ

Ένα σύνηθες σύμπτωμα   που βλέπει κάποιος  έναν γιατρό είναι η δυσπεψία. Είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει δυσφορία στην άνω κοιλιακή χώρα. Είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο  σημείων και συμπτωμάτων – δυσάρεστη πληρότητα, ναυτία, καούρα και φούσκωμα που συνοδεύεται από ρέψιμο. Συνηθέστερα, όμως, οι άνθρωποι συνδέουν τη δυσπεψία με πόνο στο στομάχι.

Ενώ η δυσπεψία μπορεί να είναι κοινή, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι την βιώνουν διαφέρει. Μερικοί άνθρωποι έχουν περιστασιακά σημεία και συμπτώματα, ενώ άλλοι ενοχλούνται καθημερινά. Κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

 Πεπτικά έλκη

 Φλεγμονή του στομάχου (γαστρίτιδα) από φάρμακα, αλκοόλ ή λοίμωξη

 Μη ελκώδης δυσπεψία, μια κατάσταση της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά ενός έλκους, αλλά ένα έλκος δεν υπάρχει

Λιγότερο συχνά, η δυσπεψία μπορεί να είναι σύμπτωμα άλλων πεπτικών διαταραχών, όπως η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή η παγκρεατική νόσος.

Ένα περιστασιακό επεισόδιο δυσπεψίας γενικά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Μπορεί ακόμη και να σχετίζεται με πόνους πείνας. Αλλά εάν έχετε επίμονο, υποτροπιάζοντα ή σοβαρό κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΤΟΣ

Οι περισσότεροι έχουν βιώσει μια περιστασιακή περίοδο ναυτίας, ένα αίσθημα δυσφορίας στο στομάχι που συνοδεύεται από την επιθυμία να κάνει εμετό.

Ο εμετός – αποβάλλοντας βίαια το περιεχόμενο του στομάχου – είναι μια φυσική αντίδραση σε παθολογικές καταστάσεις.

Κοινές αιτίες ναυτίας και εμέτου είναι: 

Ιογενής λοίμωξη

        Βακτήρια από αλλοιωμένα τρόφιμα

       Υψηλά επίπεδα τοξινών στο αίμα (πχ αλκοόλ, ναρκωτικά)

      Αυξημένα επίπεδα ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  ή παρατεταμένη περιόδους έντονου στρες

Έντονος πονοκέφαλος ή διαταραχή του εσωτερικού αυτιού, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας κίνησης

        Απόφραξη στα έντερα

Τι κάνουμε σε περίπτωση εμέτων

Τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της δυσφορίας σας και στην πρόληψη της αφυδάτωσης:

 Σταματήστε να τρώτε και να πίνετε για αρκετές ώρες μέχρι το στομάχι σας να έχει την ευκαιρία να ηρεμήσει.

 Αποφύγετε τις οσμές των τροφίμων. Τρώτε κρύα τρόφιμα ή εκείνα που δεν απαιτούν μαγείρεμα.

 Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, πίνετε μικρές γουλιές νερό, τσάι,  ή ζωμό. Πίνετε υγρά συχνά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

 Όταν είστε έτοιμοι να αρχίσετε να τρώτε, ξεκινήστε με τρόφιμα που χωνεύονται εύκολα.

 Για αρκετές ημέρες, αποφύγετε λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα, καφεΐνη,

αλκοόλ και ασπιρίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

ΡΕΨΙΜΟ, ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΚΑΙ ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΑΕΡΙΑ

Το ρέψιμο, το φούσκωμα και τα εντερικά αέρια είναι κοινά παράπονα που σχετίζονται με τη συσσώρευση αέρα ή αερίου στο πεπτικό σας σύστημα.

Μερικοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι έχουν συνεχώς πάρα πολλά αέρια στο πεπτικό τους σύστημα. Τα παράπονά τους συνήθως περιλαμβάνουν μία από τις τρεις μορφές δυσφορίας: υπερβολικό ρέψιμο, φούσκωμα ή συχνά χρειάζεται να περάσουν εντερικά αέρια από το ορθό (μετεωρισμός).

Ρέψιμο

Το ρέψιμο είναι ένας τρόπος για το σώμα σας να αποβάλει τον υπερβολικό αέρα που καταπίνετε ενώ τρώτε ή πίνετε. Η συσσώρευση μπορεί να συμβεί από το  γρήγορο φαγητό , μιλώντας ενώ τρώτε ή πίνοντας ανθρακούχα ποτά.

Όταν ρέβεστε, ο αέρας που έχει συσσωρευτεί στο στομάχι σας αναγκάζεται να ανέβει στον οισοφάγο σας και έξω από το στόμα σας. Ένα περιστασιακό ρέψιμο είναι φυσιολογικό για να ανακουφίσει την πληρότητα του στομάχου, αλλά αν ρεύεστε συχνά, μπορεί να υποδηλώνει ότι καταπίνετε πάρα πολύ αέρα. Μερικοί άνθρωποι που ρέβονται επανειλημμένα – ακόμα και όταν δεν τρώνε ή πίνουν – καταπίνουν αέρα ως νευρική συνήθεια.

Ρέψιμο μπορεί επίσης να προκύψει από την παλινδρόμηση του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο σας. 

ΚΟΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΕΡΙΑ

Ο περιορισμός της ποσότητας που τρώτε από τα τρόφιμα αυτής της λίστας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα εντερικά αέρια. Αλλά θυμηθείτε ότι διαφορετικά τρόφιμα επηρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους. Μην εξαλείψετε αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή σας ταυτόχρονα. Πολλά από τα είδη παρέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, αν σταματήσετε να τα τρώτε όλα, δεν θα ξέρετε ποιοι είναι οι πραγματικοί παραβάτες.

Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να εξαλείψετε ένα τρόφιμο κάθε φορά για μια περίοδο μερικών εβδομάδων. Εάν τα συμπτώματά σας βελτιωθούν, το συγκεκριμένο φαγητό μπορεί να είναι η αιτία του προβλήματος.

Πειραματιστείτε με το φαγητό για να δείτε αν μπορείτε να ανεχτείτε μόνο μια μικρή ποσότητα ή αν πρέπει να το κρατήσετε μακριά από τη διατροφή σας.

Όσπρια και ορισμένα λαχανικά

Φασόλια 

Μπρόκολο

                 Λάχανο

Φακές Κουνουπιδι

Κρεμμύδια

Μπιζέλια Ραπανάκια

Ξινολάχανο

Φρούτα και χυμοί φρούτων, σε υπερβολικές ποσότητες

Χυμός μήλου,

 Μήλα

 Μπανάνες

 Χυμός δαμάσκηνου, Δαμάσκηνα 

Χυμός σταφυλιού,

Σταφίδες

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Παγωτό Γάλα

Πίτουρο σιταριού

  Νιφάδες πίτουρου και άλλα είδη που περιέχουν σιτάρι

πίτουρο

Άλλοι

Πρόσθετα τρόφιμα και προϊόντα που μπορούν να παράγουν αέριο σε μερικούς ανθρώπους περιλαμβάνουν:

 Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες 

 Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως σάλτσες κρέμας, σάλτσες, αρτοσκευάσματα, λιπαρά κρέατα και τηγανητά τρόφιμα

 Ορισμένα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως σορβιτόλη, μαννιτόλη, ξυλιτόλη, ερυθριτόλη και ισομαλτιτόλη, που χρησιμοποιούνται σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη, καραμέλες, επιδόρπια και ορισμένα υγρά φάρμακα

• • • • •

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε το ρέψιμο είναι να καταπιείτε λιγότερο αέρα. Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε αυτό, ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν.

 Τρώτε και πίνετε αργά. Συνήθως, όσο περισσότερο χρόνο χρειάζεστε για να μασήσετε το φαγητό σας και να πιείτε το ποτό σας, τόσο λιγότερο αέρα καταπίνετε.

 Αποφύγετε τις τσίχλες και τις σκληρές καραμέλες. Όταν πιπιλίζετε σκληρή καραμέλα ή μασάτε τσίχλα, καταπίνετε πιο συχνά από το κανονικό. Μέρος αυτού που καταπίνετε είναι ο αέρας.

 Μην χρησιμοποιείτε καλαμάκι. Καταπίνετε περισσότερο αέρα όταν πιπιλίζετε ένα καλαμάκι από ό, τι πίνετε από ένα ποτήρι.

 Σταματήστε το κάπνισμα. 

 Πίνετελιγότεραανθρακούχαποτά. Τα αναψυκτικά και η μπύρα απελευθερώνουν αέριο διοξείδιο του άνθρακα, αυξάνοντας τον όγκο του αέρα στο πεπτικό σας σύστημα.

Φούσκωμα

Φούσκωμα είναι ένας κοινός όρος για τη συσσώρευση αερίων στο στομάχι και τα έντερα σας. Πολλές φορές, το φούσκωμα συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος που μπορεί να είναι ήπιο  ή οξύ και έντονο. Η διέλευση αερίων ή η κίνηση του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του φουσκώματος.

Τις περισσότερες φορές, το φούσκωμα προκύπτει από την κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών. Το λίπος καθυστερεί το πόσο γρήγορα το στομάχι σας αδειάζει το περιεχόμενό του, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αίσθηση πληρότητας. Φούσκωμα μπορεί επίσης να προκύψει από την κατανάλωση αέρα ενώ τρώτε πολύ γρήγορα.

Περιστασιακά, το φούσκωμα μπορεί να σχετίζεται με μια εντερική ανωμαλία, όπως κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη λακτόζη – καταστάσεις στις οποίες τα έντερά σας δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν

ορισμένα συστατικά τροφίμων. Μια άλλη αιτία μπορεί να είναι η δυσανεξία στη λακτόζη ή φρουκτόζη, στην οποία δεν μπορείτε να απορροφήσετε σωστά τα απλά σάκχαρα που βρίσκονται στο γάλα, στα φρούτα και σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Το φούσκωμα μπορεί επίσης να συνοδεύει καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή μπορεί να σχετίζεται με το στρες και το άγχος. Λιγότερο συχνά, φούσκωμα μπορεί να σχετίζεται με καθυστερημένη κένωση του στομάχου (γαστροπάρεση), ένα πρόβλημα σε ανθρώπους με διαβήτη, ή να προκύψει από γαστρεντερική λοίμωξη ή απόφραξη στα έντερα. Εάν το φούσκωμα σας συνοδεύεται από πόνο ή έμετο, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Αέρια

Μερικές φορές ο αέρας που καταπίνετε φτάνει μέχρι το παχύ έντερο και αποβάλλεται μέσω του πρωκτού σας. Τις περισσότερες φορές, όμως, το εντερικό αέριο  προκύπτει από τη ζύμωση των άπεπτων  τροφίμων που φτάνουν  στο παχύ έντερο. Το αέριο μπορεί επίσης να σχηματιστεί όταν τα έντερά σας δυσκολεύονται να διασπάσουν ορισμένα συστατικά στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρούτα.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να παράγει εντερικά αέρια. Όσο περισσότερο παραμένουν τα κόπρανα στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερα αέρια παράγονται.

Το εντερικό αέριο αποτελείται κυρίως από άοσμες ουσίες. Οι άσχημες μυρωδιές που μπορεί να συνοδεύουν τον μετεωρισμό προέρχονται από αέρια που περιέχουν θείο που παράγεται από τα αποσυντιθέμενα σωματίδια τροφίμων στο παχύ έντερο.

Για να βοηθήσετε στη μείωση των εντερικών αερίων:

Περιορίστε τα τρόφιμα που παράγουν αέρια Προσπαθήστε να προσδιορίσετε ποια τρόφιμα μπορεί να σχηματίζουν αέρια για εσάς. Ορισμένα τρόφιμα που παράγουν αέριο για ένα άτομο μπορεί να μην παράγουν αέριο για ένα άλλο

Προσπαθώντας να ανακουφίσετε το πρόβλημά σας, μην εξαλείψετε όλα τα θρεπτικά τρόφιμα από τη διατροφή σας, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, μόνο και μόνο επειδή μπορεί να προκαλέσουν αέρια. Γενικά, μπορείτε να βρείτε τρόπους για να μειώσετε τα αέρια ενώ τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Για παράδειγμα, τρώτε μικρότερες ποσότητες ενός συγκεκριμένου τροφίμου.

Συζητήστε τη διατροφή σας και τα τρόφιμα που σχηματίζουν αέρια με το γιατρό σας ή έναν  διαιτολόγο. Μπορείτε να δοκιμάσετε  σιμεθικόνη που απορροφά τα  αέρια.

Προσθέστε φυτικές ίνες σταδιακά Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι καλά για την πέψη και την υγεία, αλλά η κατανάλωση πάρα πολλών ινών πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει αέρια. Εάν θέλετε να αυξήσετε τις ίνες στη διατροφή σας, κάντε το σταδιακά σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το ποια τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι λιγότερο πιθανό να παράγουν αέριο.

Ασκηθείτε τακτικά Η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα εντερικά αέρια βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Στοχεύστε σε 30 έως 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος.

Πίνετε άφθονο  νερό Όπως και η άσκηση, το νερό βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μειώνοντας έτσι τα αέρια. Πίνετε οκτώ 8 ποτήρια νερό την ημέρα, εκτός αν έχετε μια ιατρική κατάσταση στην οποία θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση υγρών.