ΚΟΙΛΙΑΚO AΛΓΟΣ
Ο κοιλιακός πόνος μπορεί να εμφανιστεί από μόνος του ή μπορεί να συνοδεύει άλλα σημεία και συμπτώματα, όπως αέρια ή φούσκωμα. Περιστασιακά επεισόδια πόνου μπορεί να προέρχονται από υπερκατανάλωση τροφής ή υπερβολική κατανάλωση λανθασμένων τροφών, όπως λιπαρά τρόφιμα, τρόφιμα που σχηματίζουν αέρια ή, για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνήθως ο πόνος εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες. Σε περίπτωση ιογενούς ή βακτηριακής λοίμωξης, η δυσφορία μπορεί να παραμείνει για μία ή δύο ημέρες.
Μερικοί άνθρωποι έχουν μειωμένο όριο για κοιλιακό άλγος και βιώνουν πόνο που σχετίζεται με πίεση, διέγερση ή φούσκωμα σε επίπεδο που είναι πιο έντονο από το κανονικό. Αυτό είναι γνωστό ως σπλαχνική υπερευαισθησία και σχετίζεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ο κοιλιακός πόνος που είναι επαναλαμβανόμενος, επίμονος, σοβαρός ή συνοδεύεται από άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτήσει μια
δυνητικά σοβαρή κατάσταση και θα πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.
Όταν ο πόνος βρίσκεται στην κοιλιά σας μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να περιορίσει τον κατάλογο των πιθανών αιτιών; Ωστόσο, είναι πιθανό το πρόβλημα να μην σχετίζεται με το πεπτικό. Άλλες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων αγγειακών ή αναπαραγωγικών διαταραχών, μπορεί επίσης να προκαλέσουν κοιλιακό άλγος. Και μερικές φορές η τοποθεσία μπορεί να είναι παραπλανητική (βλ. “Μετανάστευση πόνου” παρακάτω).
Για τις παθήσεις που σχετίζονται με το πεπτικό, εδώ είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί πόνος:
• • • • •
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ
Ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του κοιλιακού πόνου είναι η ικανότητά του να ταξιδεύει κατά μήκος νευρικών οδών και να αναδύεται σε θέσεις που βρίσκονται σε κάποια απόσταση από την πραγματική πηγή του προβλήματος. Για παράδειγμα, ο πόνος από φλεγμονή της χοληδόχου κύστης μπορεί να εξαπλωθεί στο στήθος σας και μέχρι τον δεξιό ώμο σας. Ο πόνος από το πάγκρεας μπορεί να ακτινοβολεί ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
Λόγω του αριθμού των ζωτικών οργάνων στην κοιλιά σας και των πολύπλοκων σημάτων που στέλνουν, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα πόνου:
Σοβαρός, επαναλαμβανόμενος ή επίμονος πόνος Πόνος που φαίνεται να επιδεινώνεται
Πόνος συνοδευόμενος από πυρετό, αιμορραγία ή έμετο
• • • • •
Περιοχή ομφαλού
Ο πόνος κοντά στον ομφαλό σας συνδέεται συχνά με διαταραχή του λεπτού εντέρου ή φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδίτιδα). Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μια προβολή σε σχήμα σκουληκιού που προβάλλει έξω από το παχύ έντερο σας. Μπορεί να φράξει με κόπρανα που προκαλούν φλεγμονή, διόγκωση και πλήρωση με πύον.
Πάνω από τον ομφαλό
Η επιγαστρική περιοχή βρίσκεται στο κέντρο της κοιλιάς σας και ακριβώς πάνω από τον ομφαλό. Αυτό είναι όπου θα πρέπει να περιμένετε να αισθανθείτε πόνο που σχετίζεται με στομαχικές διαταραχές. Ο επίμονος πόνος σε αυτήν την περιοχή μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα με το ανώτερο λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο), το πάγκρεας ή τη χοληδόχο κύστη.
Κάτω από τον ομφαλό
Ο πόνος που βρίσκεται κάτω από τον ομφαλό και εξαπλώνεται σε κάθε πλευρά μπορεί να σημαίνει διαταραχή του παχέος εντέρου (κόλον). Πόνος σε αυτήν την
περιοχή μπορεί επίσης να προέρχεται από λοίμωξη ή, στις γυναίκες, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου ή πάθηση των ωοθηκών.
Άνω αριστερή κοιλιακή χώρα
Είναι ασυνήθιστο να αισθανθείτε πόνο στην άνω αριστερή περιοχή της κοιλιάς. Εάν το κάνετε, θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόβλημα στο παχύ έντερο, το στομάχι ή το πάγκρεας.
Άνω δεξιά κοιλιακή χώρα
Ο έντονος πόνος στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα σχετίζεται συχνά με φλεγμονή της χοληδόχου. Ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί στο κέντρο της κοιλιάς σας και να αντανακλά στην πλάτη σας. Περιστασιακά, φλεγμονή στο πάγκρεας ή στο ανώτερο λεπτό έντερο (δωδεκαδάκτυλο) και ορισμένες ηπατικές διαταραχές μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο σε αυτήν την περιοχή.
Κάτω αριστερή κοιλιά
Ο πόνος στην κάτω αριστερή κοιλιακή χώρα υποδηλώνει συχνότερα ένα πρόβλημα του σιγμοειδούς παχέος εντέρου, το τμήμα ακριβώς πάνω από το ορθό. Πιθανές διαταραχές περιλαμβάνουν λοίμωξη (εκκολπωματίτιδα), φλεγμονή (νόσος του Crohn ή ελκώδης κολίτιδα) ή, σπάνια, καρκίνο.
Κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα
Ο πόνος στην κάτω δεξιά κοιλιακή χώρα μπορεί να υποδεικνύει φλεγμονή του παχέος εντέρου ή του κατώτερου λεπτού εντέρου (τελικός ειλεός). Ή μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο του Crohn ή, σπάνια, τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Μερικές φορές η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο σε αυτήν την περιοχή.
Κοιλιακό τοίχωμα
Μερικές φορές, κοιλιακό άλγος μπορεί να προκύψει από δυσλειτουργία των μυών στο κοιλιακό τοίχωμα . Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται πόνος στο κοιλιακό τοίχωμα, μπορεί να προέρχεται από τραύμα, διάστρεμμα ή καταπόνηση μυών ή ουλές και σχηματισμό καλοήθους νευρικού ιστού (νεύρωμα) μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.
ΔΙΑΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα είναι κοινά πεπτικά προβλήματα που σχεδόν όλοι βιώνουν κάποια στιγμή. Συνήθως, διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Αλλά μερικές φορές αυτές οι συνθήκες μπορεί να είναι επίμονες. Ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα σηματοδοτεί γενικά μια πεπτική διαταραχή.
Διάρροια
Ο όρος διάρροια περιγράφει υδαρές, χαλαρές και πιο συχνές κινήσεις του εντέρου. Συμβάινει όταν ο βλεννογόνος του λεπτού εντέρου φλεγμαίνει εμποδίζοντας την ικανότητα του εντερικού σωλήνα σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά και υγρά.
Μετά από ένα γεύμα, τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και τα υγρά που έχετε καταναλώσει υποβάλλονται σε επεξεργασία και απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Το παχύ έντερο απορροφά το υπόλοιπο υγρό από τα αφομοιωμένα τρόφιμα και τα απόβλητα σχηματίζονται σε ημιστερεά κόπρανα. Στη διάρροια αποτελέσματα αυτή η διαδικασία διακόπτεται.
Διάφοροι παράγοντες μπορούν να διακόψουν την πεπτική διαδικασία, εμποδίζοντας την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και υγρών:
Ιογενής λοίμωξη Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία διάρροιας. Ένας ιός βλάπτει το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, διαταράσσοντας την απορρόφηση υγρών και θρεπτικών ουσιών.
Συνήθως, μετά από μία έως τρεις ημέρες, τα συμπτώματα αρχίζουν να βελτιώνονται και η διάρροια εξαφανίζεται σταδιακά.
Βακτηριακή λοίμωξη Τα βακτήρια σε μολυσμένα τρόφιμα ή νερό μπορεί να σχηματίσουν μια τοξίνη που προκαλεί τα έντερα να εκκρίνουν αλάτι και νερό. Αυτό αναστέλλει την ικανότητα του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου σας να απορροφούν υγρό. Παρόμοια με μια ιογενή λοίμωξη, η διάρροια συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ημέρες.
Clostridium difficile, είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που κυμαίνονται από παρατεταμένη διάρροια έως απειλητική για τη ζωή φλεγμονή του παχέος εντέρου. Συνήθως συμβαίνει μετά τη λήψη ενός αντιβιοτικού.
Άλλοι μολυσματικοί παράγοντες Αν και πολύ λιγότερο συχνή, η διάρροια μπορεί να προκύψει από παράσιτο. Μόλις εξαλειφθεί το παράσιτο, η διάρροια συνήθως εξαφανίζεται. Ένα κοινό παράσιτο που μπορεί να οδηγήσει
σε παρατεταμένη διάρροια ονομάζεται Giardia. Μπορείτε να πάρετε giardia από την κατανάλωση μολυσμένου νερού από πηγάδι ή ρεμα.
Σχετικά με τα τρόφιμα Μερικές φορές η διάρροια προέρχεται από δυσανεξία ή ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στο γάλα και δεν είναι σε θέση να αφομοιώσουν τη λακτόζη στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εάν τρώτε ή πίνετε προϊόντα που περιέχουν λακτόζη μπορεί να έχετε κράμπες, αέρια και διάρροια. Άλλα συστατικά των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων και των τεχνητών γλυκαντικών, μπορούν να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα.
Υπερβολική καφεΐνη ή αλκοόλ Τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά μπορούν να διεγείρουν τη διέλευση των κοπράνων. Εάν πίνετε υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.
Φάρμακα Διάρροια μπορεί να προκύψει από φάρμακα. Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια περιλαμβάνουν ορισμένα αντιβιοτικά και ορισμένα αντιόξινα που περιέχουν υδροξείδιο του μαγνησίου. Μόλις διακοπεί το φάρμακο, η διάρροια συνήθως εξαφανίζεται.
Εντερικές διαταραχές Η διάρροια που επιμένει ή επαναλαμβάνεται συχνά σχετίζεται συνήθως με κάποια μορφή εντερικής διαταραχής. Πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδη νόσο όπως ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn ή κατάσταση δυσαπορρόφησης όπως δυσανεξία στη λακτόζη ή κοιλιοκάκη. Σπάνια, η διάρροια σχετίζεται με έναν όγκο.
Θεραπεία
Η διάρροια συνήθως σταματά από μόνη της, χωρίς την ανάγκη αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων. Υπάρχουν μερικά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, όπως το Imodium, που μπορεί να επιβραδύνουν τη διάρροια, αλλά αυτά τα προϊόντα δεν θα επιταχύνουν πάντα την ανάρρωσή σας. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε σοβαρή ή επίμονη διάρροια, επίμονο κοιλιακό άλγος ή αιμορραγία.
Η αφυδάτωση συχνά είναι μια ανησυχία, επειδή η διάρροια αυξάνει σημαντικά την ποσότητα υγρών που συνήθως θα χάσετε σε μια μέρα. Λάβετε αυτά τα μέτρα για να αποτρέψετε την αφυδάτωση και να ανακουφίσετε τα συμπτώματα καθώς αναρρώνετε.
Πίνετε άφθονα υγρά. Πίνετε τουλάχιστον οκτώ έως 10 ποτήρια διαυγούς υγρού καθημερινά. Αυτό περιλαμβάνει νερό, τσάι, αραιωμένους χυμούς ή ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες.
Σταδιακά προσθέστε στερεά τρόφιμα. Ξεκινήστε την ανάρρωσή σας με εύπεπτα τρόφιμα, όπως κράκερ, τοστ, ρύζι, δημητριακά και κοτόπουλο.
Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Περιμένετε λίγες ημέρες πριν καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά τρόφιμα, πικάντικα τρόφιμα ή ποτά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ. Μπορούν να παρατείνουν τη διάρροια.
Μην παίρνετε ορισμένα αντιόξινα. Το υδροξείδιο του μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει διάρροια, οπότε αποφύγετε τυχόν προϊόντα που περιέχουν αυτή την ουσία.
Μειώστε το άγχος. Για ορισμένες μορφές χρόνιας διάρροιας, θεραπείες όπως ο βελονισμός ή το μασάζ
μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα ανακουφίζοντας από το άγχος και διεγείροντας τα φυσικά αμυντικά συστήματα του σώματός σας. Ωστόσο, καμία από αυτές τις θεραπείες δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.
Δυσκοιλιότητα
Μία από τις κύριες ευθύνες του παχέος εντέρου σας είναι να απορροφά νερό από υπολείμματα τροφίμων (κόπρανα) καθώς περνούν μέσα από το παχύ έντερο. Όσο περισσότερο παραμένουν υπολείμματα τροφής στο παχύ έντερο, τόσο περισσότερο νερό χάνεται. Εάν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα απόβλητα γίνονται πολύ ξηρά και δύσκολο να περάσουν . Συχνά περνώντας μικρά, στερεά σχηματισμένα κόπρανα μπορεί επίσης να είναι ένδειξη δυσκοιλιότητας.
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους και τείνει να είναι πιο συχνή με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνετε, οι μύες στο πεπτικό σας σύστημα γίνονται λιγότερο ενεργοί, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπολείμματα τροφίμων δεν κινούνται τόσο εύκολα όσο πριν. Ο τρόπος ζωής σας μπορεί επίσης να αλλάξει. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν το να μην πίνετε αρκετά υγρά, να τρώτε πολύ λίγες ίνες και να μην έχετε αρκετή σωματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη, προκαλώντας δυσκοιλιότητα. Περιλαμβάνουν ηρεμηστικά και αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο. Μερικοί άνθρωποι με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου βιώνουν εναλλασσόμενα επεισόδια διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
Γενικά, η δυσκοιλιότητα είναι μια προσωρινή κατάσταση που μπορεί εύκολα να διορθωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που η δυσκοιλιότητα μπορεί να υποδεικνύει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε:
Πρόσφατη, ανεξήγητη δυσκοιλιότητα
Πρόσφατες, ανεξήγητες αλλαγές στα μοτίβα ή τις συνήθειες του εντέρου Δυσκοιλιότητα που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες, παρά
αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση
Αίμα στα κόπρανα ή έντονο κοιλιακό άλγος
ΑΙΜΟΡΡΑΓΊΑ
Πρεέπει να ανησυχήσετε εάν παρατηρήσετε ίχνη αίματος που προέρχονται είτε από το στόμα είτε από τον πρωκτό σας – τα δύο τελικά σημεία του πεπτικού σας συστήματος. Μερικές φορές η αιμορραγία μπορεί να είναι ένα μικρό πρόβλημα, όπως ασθένεια των ούλων ή αιμορροΐδες. Σε άλλες περιπτώσεις, η αιμορραγία προειδοποιεί για μια πιο σοβαρή κατάσταση, όπως έλκος ή καρκίνο. Η ασφαλέστερη πορεία δράσης είναι να δείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Αίμα στο σάλιο ή έμετο
Το αίμα μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμού στο στόμα, τα ούλα ή τη μύτη. Βήχας με αίμα, η πηγή είναι
συνήθως οι πνεύμονες ή η τραχεία. Οι πεπτικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν την έξοδο αίματος από το στόμα σας στο σάλιο ή τον εμετό περιλαμβάνουν:
Ένα πεπτικό έλκος
Τραυματισμός στον βλεννογόνο του οισοφάγου σας
Οισοφαγίτιδα, αιμορραγική γαστρίτιδα.
Καρκίνος του οισοφάγου ή του στομάχου
Το αίμα είναι συνήθως έντονο κόκκινο. Περιστασιακά, μπορεί να φαίνεται μαύρο ή σκούρο καφέ και να μοιάζει με κόκκους καφέ, πράγμα που σημαίνει ότι έχει αφομοιωθεί εν μέρει στο στομάχι ή στο ανώτερο λεπτό έντερο. Αυτό συχνά υποδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να διερευνηθεί.
Καλέστε για βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν κάνετε εμετό αίματος. Ενώ περιμένετε βοήθεια, ξαπλώστε με τα πόδια σας ανυψωμένα, αν είναι δυνατόν. Μην τρώτε ή πίνετε τίποτα.
Αιμορραγία από το ορθό
Αιμορραγία από το ορθό και τον πρωκτό μπορεί να προκύψει για πολλούς λόγους. Το αίμα μπορεί να εμφανιστεί αναμεμειγμένο στα κόπρανα σας, στο χαρτί υγείας ή στο έντερο τουαλέτας. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να προσδιορίσετε τι προκαλεί τα συμπτώματά σας.
Αιμορροΐδες ή ραγάδα είναι οι συχνότερες αιτίες αιμορραγίας από το ορθό. Το αίμα που σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις είναι συνήθως έντονο κόκκινο.
Άλλες αιτίες αιμορραγίας από το ορθό περιλαμβάνουν φλεγμονή του παχέος εντέρου που προκαλείται από ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn. Η αιμορραγία από το ορθό μπορεί επίσης να είναι μια προειδοποίηση για μη πολύποδες ή καρκίνο στο παχύ έντερο.
Μερικές φορές, το αίμα είναι πιο σκούρο χρώμα και αναμιγνύεται με κόπρανα, παράγοντας μαύρα, καφέ ή μαόνι κόπρανα. Τα μαύρα κόπρανα μπορεί να υποδεικνύουν αιμορραγία από το ανώτερο έντερο.
ΑΚΟΥΣΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ
Για τους ανθρώπους που περνούν χρόνια αγωνιζόμενοι να χάσουν βάρος, η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να φαίνεται σαν δώρο. Ωστόσο, η απώλεια σημαντικού βάρους χωρίς πραγματική προσπάθεια μπορεί να υποδηλώνει σοβαρή ιατρική διαταραχή και θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας.
Το βάρος του καθενός τείνει να κυμαίνεται από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Θα πρέπει να περιμένετε μια μικρή διακύμανση κάθε φορά που ανεβαίνετε σε μια ζυγαριά μπάνιου για να ζυγιστείτε.
Αλλά τι γίνεται αν παρατηρήσετε ότι χάνετε βάρος, παρόλο που η καθημερινή σας ρουτίνα είναι αμετάβλητη – τρώτε και ασκείστε όπως πάντα και δεν είστε σε δίαιτα; Η ακούσια απώλεια βάρους ορίζεται ως απώλεια άνω του 5% του
σωματικό βάρος σε διάστημα έξι μηνών.
Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο ήταν το αρχικό σας βάρος, άλλες ενδείξεις μπορεί να υποδεικνύουν ότι χάνετε βάρος. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα ρούχα σας εφαρμόζουν πιο χαλαρά ή ότι στερεώνετε τη ζώνη σας σε πιο σφιχτή εγκοπή.
Ο κατάλογος των πιθανών αιτιών για ακούσια απώλεια βάρους είναι εκτεταμένος. Πεπτικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους περιλαμβάνουν:
Δυσκολία στην κατάποση
Διαταραχές δυσαπορρόφησης
Παγκρεατική ή ηπατική νόσος Καρκίνος
Εάν έχετε πεπτικά προβλήματα, είναι καλή ιδέα να ζυγίζεστε τακτικά. Εάν διαπιστώσετε ότι χάνετε βάρος και δεν είστε σίγουροι γιατί, επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Κατά την προετοιμασία για την επίσκεψη, αναφέρετε τυχόν άλλα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Η διαχείριση της ακούσιας απώλειας βάρους περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του τι προκαλεί την απώλεια. Μόλις εντοπιστεί μια αιτία, ο γιατρός σας θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εάν εσείς και ο γιατρός σας πιστεύετε ότι η απώλεια βάρους είναι σημαντική, ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε κάποιες διαγνωστικές