Το μικροβίωμα του εντέρου

Πιθανότατα έχετε ακούσει το ρητό, “Είμαστε ό,τι τρώμε”. Γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι αυτό που βάζουμε στο σώμα μας μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Αλλά καθώς η επιστήμη εξελίσσεται, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η υγεία μας καθορίζεται από  τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που ζουν μέσα μας.

Σε διάφορα μέρη του σώματός μας – στο στόμα, τον κόλπο ή την αναπνευστική οδό, για παράδειγμα – φιλοξενούμε μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών. Αλλά πουθενά αυτοί οι μικροοργανισμοί δεν είναι μεγαλύτεροι σε αριθμό και ποικιλία από το έντερο. Η ποικιλομορφία αναφέρεται στο πόσα διαφορετικά είδη μικροοργανισμών ζουν στο έντερό μας και πόσο ομοιόμορφα κατανεμημένα είναι σε αυτήν την περιοχή.

Η ποικιλομορφία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα ενός υγιούς εντέρου.

Τις περισσότερες φορές, το σωστό είδος και οι σωστές ποσότητες μικροοργανισμών που ζουν στο έντερό μας, επικοινωνούν με σχεδόν κάθε περιοχή του σώματός μας και μας βοηθούν να διατηρήσουμε καλή γενική υγεία. Αλλά μερικές φορές η ισορροπία αυτών των μικροοργανισμών μπορεί να διαταραχθεί, προκαλώντας μείωση των καλών βακτηρίων και αύξηση των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

Οι επιστήμονες διερευνούν  πώς αυτή η ανισορροπία μπορεί να σχετίζεται με ασθένειες, από καταστάσεις που πιθανώς δεν προκαλούν έκπληξη, όπως πεπτικές διαταραχές, με εκείνες που μπορεί να μην περιμένετε, όπως ο αυτισμός.

Παρά την εντατική  έρευνα, πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν.  Αυτές οι ανισορροπίες προκαλούν πραγματικά ασθένεια ή είναι αποτέλεσμα ασθένειας; Το μικροβίωμα του εντέρου είναι πολύπλοκο και δύσκολο να μελετηθεί, οπότε η εύρεση μιας απάντησης δεν είναι εύκολη.

 Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ

Σε συζητήσεις για το πώς το πεπτικό σύστημα επηρεάζει την υγεία μας, θα δείτε τους όρους μικροχλωρίδα(microbiota)  και μικροβίωμα (microbiome)  να χρησιμοποιούνται πολύ.

Η μικροχλωρίδα αναφέρεται σε όλους τους διαφορετικούς μικροοργανισμούς που ζουν σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Για παράδειγμα, το έντερό σας φιλοξενεί κυρίως βακτήρια, αλλά επίσης  ιούς  και μύκητες.

 Αυτοί οι μικροοργανισμοί παρέχουν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του πεπτικού συστήματος, παρέχοντας θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ρυθμίζοντας το μεταβολισμό και προστατεύοντάς σας από εισβολείς που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες. Μικροοργανισμοί του εντέρου επίσης

παίζουν ρόλο στην επικοινωνία με το ανοσοποιητικό σας σύστημα και στη ρύθμιση της ανοσίας.

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι το συνολικό περιβάλλον του εντέρου σας, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο συγκεκριμένους μικροοργανισμούς, αλλά και τα γενετικά συστατικά τους και το περιβάλλον τους. Σκεφτείτε το ως οικοσύστημα, και όπως το οικοσύστημα της Ισλανδίας διαφέρει από αυτό της Βραζιλίας, έτσι και το περιβάλλον του εντέρου διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ο σχηματισμός αυτού του μικροβιακού οικοσυστήματος ξεκινά από νωρίς. Η έρευνα δείχνει ότι πριν γεννηθούν, οι πεπτικές μας οδοί είναι σχεδόν σαν μια κενή πλάκα. Με τη γέννηση, πολλές εξωτερικές επιρροές αρχίζουν να βοηθούν στη διαμόρφωση της σύνθεσης των εντέρων μας. Για παράδειγμα, ένα βρέφος που γεννιέται μέσω κολπικού τοκετού θα έχει βακτήρια του εντέρου που διαφέρουν από ένα βρέφος που γεννιέται μέσω καισαρικής τομής. Αυτό συμβαίνει επειδή η μητέρα περνά βακτήρια στο παιδί της κατά τη διάρκεια ενός κολπικού τοκετού. Τα μωρά που θηλάζουν θα έχουν διαφορετική χλωρίδα από τα μωρά που καταναλώνουν βρεφικό γάλα.  Συνολικά, το σώμα μας φιλοξενεί περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων αρκετών εκατοντάδων διαφορετικών ειδών βακτηρίων.

Ως επί το πλείστον, η μικροχλωρίδα του εντέρου παραμένει σταθερή. Αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορούν να το αλλάξουν αυτό – για παράδειγμα, φάρμακα ή αλλαγή στη διατροφή. Η γήρανση μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο επειδή η μικροχλωρίδα του εντέρου τείνει να γίνεται λιγότερο ποικιλόμορφη καθώς γερνάμε. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες καταστάσεων που προκύπτουν από μειωμένη ποικιλομορφία στο έντερο, όπως λοιμώξεις από Clostridium difficile . Μια ανισορροπία μπορεί επίσης να συνδέεται με άλλες γαστρεντερικές ασθένειες, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλεργίες, παχυσαρκία και άλλα μεταβολικά νοσήματα, καθώς και νευρολογικά προβλήματα, όπως ο αυτισμός.

ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΕΝΤΕΡΟ

Όταν κάτι αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου σας με τη δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη, αυτό είναι γνωστό ως δυσβίωση. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε υπερπληθυσμό του εντέρου από δυνητικά επιβλαβή μικροχλωρίδα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία της ευεργετικής μικροχλωρίδας του εντέρου που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας σας και να οδηγήσει σε υπερπληθυσμό του εντέρου από δυνητικά επιβλαβή μικροχλωρίδα.

Δίαιτα

Όπως θα περίμενε κανείς, η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας. Σήμερα, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ακολουθούν μια δυτικοποιημένη διατροφή ή μια δίαιτα που περιλαμβάνει αυξημένες ποσότητες γρήγορου φαγητού και ζάχαρης και μειωμένες ποσότητες ινών, φρούτων και λαχανικών. Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ότι με την αύξηση του πληθυσμού  που ακολουθούν μια δυτική διατροφή, υπήρξε αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της παχυσαρκίας, των αυτοάνοσων διαταραχών, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και των αλλεργιών. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μεταβολές στα βακτήρια του εντέρου που σχετίζονται με τη διατροφή. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη μπορούν να αλλάξουν τη δομή και την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου, μειώνοντας ορισμένα βακτήρια που

βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Τέτοιες δίαιτες μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε φλεγμονή του εντέρου.

Προβλήματα μπορούν επίσης να προκύψουν όταν περιορίζουμε τη διατροφή μας. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι που δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες δίαιτας χωρίς γλουτένη, η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου των συμμετεχόντων είχε αλλάξει, με τους περισσότερους να έχουν χαμηλότερους αριθμούς αρκετών ζωτικών ευεργετικών ειδών μικροβίων.

Τα πρόσθετα τροφίμων μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη βλάβη της μικροχλωρίδας του εντέρου. Οι γλυκαντικές ουσίες όπως  η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη είναι πολύ πιο γλυκές και έχουν ελάχιστες θερμίδες σε σύγκριση με τη ζάχαρη.

Αλλά μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία και την ποικιλομορφία του εντέρου.

 Οι γαλακτωματοποιητές, οι οποίοι προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν την ποικιλομορφία του εντέρου.

Στο αντίθετο άκρο του φάσματος, οι  δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχουν αποδειχθεί ότι είναι οι πιο φιλικές προς το έντερο. Ένα παράδειγμα είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο και το έλαιο canola. Το κόκκινο κρέας, αν καταναλωθεί, περιορίζεται σε λίγες μόνο φορές το μήνα με αυτή τη δίαιτα. Οι φυτικές ίνες, ειδικότερα, είναι σημαντικές επειδή μπορούν να ενισχύσουν την ποικιλομορφία στο έντερο.

Φάρμακα

Σχεδόν όλα τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, κυρίως μεταβάλλοντας το περιβάλλον του εντέρου. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν αντιβιοτικά και αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs) που μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς αλλαγές.

Τα αντιβιοτικά, ειδικότερα, είναι γνωστά για την ικανότητά τους να επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου, προκαλώντας μια μετατόπιση που ευνοεί τον αποικισμό ορισμένων βακτηρίων που μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά και την  λοίμωξη Clostridium difficile.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντιβιοτικών, δοσολογίες και διάρκεια θεραπείας και κάθε ένας από αυτούς τους παράγοντες θα επηρεάσει το έντερο με τον δικό του τρόπο.

Πολλές φορές, το μικροβίωμα του εντέρου θα επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έκθεση σε αντιβιοτικά, ειδικά στο προγεννητικό ή πρώιμο στάδιο της ζωής, μπορεί να προκαλέσει μια μακροπρόθεσμη μετατόπιση στο μικροβίωμα του εντέρου σας και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης, μεταβολικών καταστάσεων, αλλεργιών και αντοχής στα αντιβιοτικά. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν χρόνια μετά την έκθεση στη φαρμακευτική αγωγή.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη σύνθεση της μικροχλωρίδας και να προκαλέσει

εντερική φλεγμονή. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αντιστρέψει αυτό και να αυξήσει την ποικιλομορφία στο έντερό σας.

Άγχος

Το έντερο και ο εγκέφαλός σας συνδέονται με ένα κοινό μονοπάτι που τους επιτρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους για πράγματα όπως ορμόνες, φλεγμονή και χημικές ουσίες του εγκεφάλου. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αυτή τη γραμμή επικοινωνίας και να αυξήσει τον κίνδυνο ανισορροπίας του εντέρου.

Οικιακό περιβάλλον

Η κατοχή κατοικίδιων ζώων ή ζώων φάρμας μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση του εντέρου σας,  με θετικό τρόπο. Μελέτες έχουν παρατηρήσει χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης παιδιατρικών αλλεργιών σε σπίτια όπου υπάρχουν κατοικίδια ζώα ή όπου τα παιδιά ζουν σε αγροκτήματα. Η θεωρία είναι ότι τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν στην απευαισθητοποίηση των νέων, αναπτυσσόμενων ανοσοποιητικών συστημάτων. Η ποικιλομορφία των μικροβίων έχει αποδειχθεί σε ορισμένες μελέτες ότι είναι πιο ποικιλόμορφη και πλούσια σε βρέφη των οποίων τα νοικοκυριά περιέχουν κατοικίδια ζώα. Πώς τα ζώα επηρεάζουν τους ενήλικες δεν είναι γνωστό.

ΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Μια ανισορροπία του εντέρου πιστεύεται ότι παίζει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη μιας νοσημάτων . Ωστόσο, η έρευνα δεν ήταν σε θέση να αποδείξει μια οριστική σύνδεση στις περισσότερες περιπτώσεις.

 Ακολουθούν μερικές από τις καταστάσεις που έχουν συνδεθεί με προβλήματα του εντέρου.

Clostridium difficile

Clostridium difficile (C. diff.) είναι ένας οργανισμός που ζει σε φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου. Όταν αναπτύσσεται εκτός ελέγχου, είναι επίσης η πιο κοινή αιτία νοσοκομειακής διάρροιας, η οποία επηρεάζει περίπου 450.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, το C. diff. Οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν απειλητική για τη ζωή δυσλειτουργία οργάνων (σηψαιμία) και θάνατο. Είναι μία από τις μοναδικές καταστάσεις όπου έχει καθιερωθεί οριστική σχέση μεταξύ ενός ανθυγιεινού μικροβιώματος του εντέρου και της ανάπτυξης λοίμωξης.

Η πλειοψηφία του C. diff. Οι λοιμώξεις προκαλούνται από τη λήψη ενός αντιβιοτικού – ιδιαίτερα ενός αντιβιοτικού ευρέος φάσματος, το οποίο διαταράσσει την κανονική ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου και οδηγεί σε μειωμένη ποικιλομορφία μικροβίων. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή το πεπτικό σας σύστημα εμποδίζεται να παράγει συγκεκριμένα χολικά οξέα που διατηρούν το C. diff. υπό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί θρεπτικά συστατικά που ενθαρρύνουν τον πολλαπλασιασμό του. Η ανάπτυξη οδηγεί στην παραγωγή μιας τοξίνης που βλάπτει τον εντερικό φραγμό και παράγει προβλήματα απορρόφησης, με τη σειρά του, οδηγώντας σε διάρροια.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι μια συνεχώς επιδεινούμενη επιδημία παγκοσμίως. Συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, λιπώδες ήπαρ, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και χρόνια φλεγμονή σε όλο το σώμα. Σημαντική έρευνα έχει συνδέσει ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα του εντέρου με την ανάπτυξη παχυσαρκίας σε ανθρώπους και ζώα.

Μελέτες συχνά συνδέουν μια ανισορροπία των βακτηρίων Bacteroidetes και Firmicutes με αύξηση βάρους, αν και ορισμένες πρόσφατες έρευνες δεν υποστηρίζουν αυτή τη σύνδεση. Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η μεταμόσχευση της μικροχλωρίδας ενός παχύσαρκου ποντικού σε ένα ποντίκι χωρίς μικρόβια μπορεί να προκαλέσει ταχεία και μεγαλύτερη αύξηση βάρους που δεν παρατηρείται όταν ένα ποντίκι χωρίς μικρόβια λαμβάνει μικροβίωμα από ένα άπαχο ποντίκι. Ωστόσο, μια οριστική σύνδεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Αυτός είναι ένας ενεργός τομέας έρευνας.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Ο όρος φλεγμονώδης νόσος του εντέρου περιλαμβάνει την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn, δύο καταστάσεις που σχετίζονται με εντερική φλεγμονή.  Οι δύο καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν συχνή διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος. Στην εμφάνιση των νόσων αυτών οι τροποποιημένοι μικροοργανισμοί στο έντερο πιστεύεται ότι παίζουν επίσης ρόλο.

Μια μικροβιακή ανισορροπία του εντέρου μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του φραγμού του εντέρου, τον βλεννογόνο του εντέρου που προστατεύει την εντερική οδό από επιβλαβείς εισβολείς και χρησιμεύει επίσης ως φίλτρο. Το μικροβίωμα μπορεί επίσης να είναι ένα κρίσιμο συστατικό στην ενεργοποίηση του φλεγμονώδους συνδρόμου του εντέρου. Η έρευνα δείχνει ότι τα γονίδια και η μικροχλωρίδα ενός ατόμου μπορούν να αλληλεπιδράσουν για να προωθήσουν την ανάπτυξη της νόσου μεταξύ των ανθρώπων που έχουν γενετική προδιάθεση.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η έρευνα δείχνει ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να προκληθεί από μια διαταραχή στο μικροβίωμα επειδή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μερικές φορές ακολουθεί μια εντερική λοίμωξη. Επιπλέον, ορισμένα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ανταποκρίνονται σε θεραπείες που βοηθούν στην αλλαγή της μικροχλωρίδας, όπως τα αντιβιοτικά και τα προβιοτικά, υποδηλώνοντας περαιτέρω πιθανή συμμετοχή του μικροβιώματος στην ανάπτυξη της νόσου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Η διατροφή  συνδέεται  στενά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ενώ η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας συχνά μειώνεται στον καρκινικό ιστό, σε σύγκριση με τον μη καρκινικό ιστό, και ότι ο καρκινικός ιστός περιέχει συχνά αυξημένες ποσότητες δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων και λιγότερο ευεργετικών βακτηρίων. Τα βακτήρια μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου με άλλους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης  της ανάπτυξης φλεγμονής στους ιστούς και της παραγωγής τοξινών που βλάπτουν το DNA.

Αυτισμός

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μια συλλογή σύνθετων διαταραχών που επηρεάζουν αρνητικά την κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Ενώ οι περιπτώσεις αυτισμού έχουν αυξηθεί, τι προκαλεί τις διαταραχές είναι ελάχιστα κατανοητό. Μόνο περίπου το 20% των περιπτώσεων αυτισμού πιστεύεται ότι σχετίζονται με τη γενετική.

Η έρευνα δείχνει μια πιθανή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω μελέτη και πιθανότατα θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν οι ερευνητές μάθουν περισσότερα για μια πιθανή σχέση.

Το έντερο και ο εγκέφαλος μοιράζονται μια πολύπλοκη, αμφίδρομη οδό επικοινωνίας, που αναφέρεται ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει το καθένα με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη χημικών ουσιών στον εγκέφαλο που είναι σημαντικά συστατικά της μνήμης.

Ο εγκέφαλος μπορεί να επηρεάσει το μικροβίωμα του εντέρου με άμεση επίδραση στις λειτουργίες του εντέρου, όπως η παραγωγή οξέος και η κίνηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος.

Οποιαδήποτε διακοπή σε αυτή τη σύνδεση επικοινωνίας θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, ιδιαίτερα εάν αυτή η διαταραχή περιλαμβάνει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ένα σύστημα που προστατεύει τον εγκέφαλο φιλτράροντας επιβλαβείς ουσίες από το αίμα.

Πολλά παιδιά και ενήλικες με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού εμφανίζουν σημαντικά γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα και διάρροια. Ορισμένες μελέτες έχουν αναφέρει αλλοιωμένα βακτήρια του εντέρου σε παιδιά με αυτισμό σε σύγκριση με παιδιά χωρίς αυτισμό, αν και δεν το έχουν σημειώσει όλες οι έρευνες. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά με αυτισμό τείνουν να έχουν χαμηλότερες ποσότητες ευεργετικών βακτηρίων, καθώς και λιγότερη ποικιλία βακτηρίων, στο έντερό τους. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη νευρολογική υγεία.

Ποιος ρόλος, αν υπάρχει, μπορεί να διαδραματίσει η μικροχλωρίδα του εντέρου στην ανάπτυξη άλλων νευροψυχιατρικών καταστάσεων όπως το άγχος και η κατάθλιψη είναι επίσης υπό μελέτη. Πιθανότατα θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα.

Αλλεργίες

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι τροφικές αλλεργίες και οι αλλεργικές ασθένειες όπως το άσθμα και το έκζεμα έχουν γίνει πιο συχνές. Μια θεωρία που ονομάζεται «υπόθεση υγιεινής» υποδηλώνει ότι η έκθεση σε μικροοργανισμούς κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή τη διαδικασία – ιδιαίτερα η τακτική χρήση αντιβιοτικών – θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου και ακατάλληλες ανοσολογικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα αλλεργίες.